Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

1o Εργαστήρι (3ου κύκλου) cine - Μαθήματα


Η δραματοποίηση μαθήματος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών


Ημερομηνία Εργαστηρίου :   Σάββατο  11 και Κυριακή  12 Δεκεμβρίου 2010
Χώρος : 17ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Διάρκεια Εργαστηρίου :     3 ώρες το Σάββατο και 3 ώρες την Κυριακή (10:00 – 13:00)

Εκπαιδευτής :                     Κλειώ Φανουράκη
Στο πλαίσιο της εισαγωγής της διαθεματικότητας στην ελληνική εκπαίδευση, η δραματοποίηση αποτελεί ένα δυναμικό και συμμετοχικό εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης. Εάν... η τέχνη και η εκπαίδευση οφείλουν να προηγούνται της εποχής τους, τότε η εφαρμογή τους στο σχολείο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργική  χρήση της ψηφιακής εικόνας και των νέων τεχνολογιών (digital art, video, κινητά τηλέφωνα, facebook, google, κ.ά.). 
Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα εστιάσουμε στη χρήση της κάμερας και της ψηφιακής εικόνας ως λειτουργικά μέσα εφαρμογής μιας δραματοποιημένης διδακτικής ενότητας ή μιας θεματικής, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε υλικό για σχολική παρουσίαση- παράσταση.
     Προϋπόθεση συμμετοχής:  χαμόγελα, άνετα ρούχα, τη δική σου μηχανή λήψης (φωτογραφική μηχανή ή κάμερα και καλώδιο σύνδεσης), 10 φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή (στικάκι κατά προτίμηση) και σε απλή Α4 φωτοτυπία, με θέματα: α) παππούς/ γιαγιά  β) παιδική σας/ εφηβική σας ηλικία  γ) φωτογραφία σας από τις Απόκριες/ ή κάποιου δικού σας ανθρώπου  δ) αγαπημένο μέρος ή φετίχ   ε) εικόνες από την πολή σας και τους πολίτες που σας ενοχλούν , δείχνουν την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον  και/ ή  τις αντίθετές τους . 

εγγραφές στις υπεύθυνες πολιτιστικών

Κλειώ Φανουράκη

Η Κλειώ Φανουράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Θεμέλιο και του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Παν. του Ηull ‘Θέατρο και Σύγχρονη Πρακτική’.
Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών στο τομέα του θεάτρου στην εκπαίδευση. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο των σπουδών της στο Τμήμα Film Studies- New York College.
  Διδασκαλία: Έχει διδάξει στο θέατρο των Αλλαγών, στα ΚΕΕ, στο πλαίσιο επιμορφώσεων και συνεδρίων για την εφαρμογή της τέχνης στην εκπαίδευση. Είναι διδάσκουσα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
  Film-Digital Art: Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους για παιδιά και νέους
 « Φτου! X Ελευθερία για όλους» (15΄), Η/ή Συγγνώμη (9΄) στο πλαίσιο των σπουδών της στο New York College. Σκηνοθεσία δημιουργικού video για παιδιά με θέμα «H φιλία» (3΄). Σκηνοθεσία video-dance : “Red-Black Running” (3΄), “ From the Castle of Scarborough to Crete and….” (12΄) και video-performanceThe Mirror”  (4΄).
   Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση  έχει εργαστεί ως  ηθοποίος, βοηθός παραγωγής, υπεύθυνη για casting, script («Τα μυστικά του Λαβυρίνθου», σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και  Christian Bauer, «Nίκος Καζαντζάκης», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη κ.ά)
  Θεατρικές- Μουσικές Παραστάσεις: Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου «Μην Κοιμηθείς Φεγγάρι μου...» (σύγχρονο επινοημένο θέατρο, Aθήνα, Booze 2009), «Αρόδου» (μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε διήγημα του Μαρκές, Αθήνα , Soul 2009) , παραστάσεις για παιδιά (Ηράκλειο 2006-2010, Μουσική Σκηνή Θεωρείο), σχολικές παραστάσεις- δρώμενα.
  Δρώμενα- Φεστιβάλ: Ασχολείται ενεργά με την διοργάνωση και δημιουργία δρώμενων και φεστιβάλ για παιδιά , νέους και ενήλικες ( “Δρώμενο-Διαμαρτυρία για τα Τροχαία’’-Ηράκλειο, Ιούνιος 2008/ στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Τζαζ Συνάντησης-Κώστας Κουβίδης,  «Στη Χώρα της Σοκολάτας» –Ηράκλειο Δεκ. 2008, Συντονίστρια  γραφείου Κρήτης για το πρόγραμμα του Παν. Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση «Μονόλογοι από τη Γάζα, εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα κ.ά.). 
      Για την τέχνη στην εκπαίδευση και τη σχέση εκπαιδευτικών- μαθητών:  «Η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη  μεταδώσεις μέσω της τέχνηςτου χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές». (Κολομβιανός Δήμαρχος της Μποκοτά, 1993). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: