Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Cine – Μαθήματα 2009-2010 / δράσεις Οκτωβρης-Νοέμβρης 2009

ΘΕΜΑ 1ο

Cine – Μαθήματα 2009-2010

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες

Σε συνέχεια της τελευταίας επικοινωνίας μας θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι ο προγραμματισμός των φετινών εκδηλώσεων μας (μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου 2009) στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα έχει ως εξής:

Οκτώβριος 2009

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Οικο..λογίες και άλλες cine-ιστορίες

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009, στο Δημοτικό Σχολείο Έλους Ιναχωρίου ξεκινούν οι «Οικο..λογίες και άλλες cine-ιστορίες».

Πρόκειται για μία δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών, με την συνεργασία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., του Δήμου Ιναχωρίου και της Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης στα πλαισια της Δράσης cine-Μαθήματα

Οπτικοαουστικά μέσα σε μια αρμονική δράση με δημιουργικές εφαρμογές δίνουν τον τόνο σε μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

Όλα αυτά γιατί …

«Η αλήθεια είναι πως ένα προϊόν που ταξιδεύει από την άκρη της Γης για να το χαρούμε, αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Το ερώτημα είναι πόση επιβάρυνση είναι δικαιολογημένη και σε τελική ανάλυση ανεκτή. Πρέπει π.χ. να καταστρέφεται η γη των ιθαγενών για να αποκτήσουμε πρώτες ύλες; Πρέπει να καταστρέφεται το περιβάλλον για να καταφέρνουν κάποιοι να παράξουν φθηνά προϊόντα με κάθε τίμημα; Μήπως άλλες τεχνικές, άλλες καθαρότερες τεχνολογίες, άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά θα έκαναν την απόλαυση περισσότερο απόλαυση και λιγότερο βάσανο για ένα συνειδητοποιημένο πολίτη..;»

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης


Νοέμβριος 2009

Κυριακή 1η Νοεμβρίου

Ένα σχολείο Μια Ιστορία

Αποσπερίδα στο παλιό δημοτικό σχολείο της Ρογδιάς Ιναχωρίου, με προβολή της ταινίας «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου και καταγραφή αναμνήσεων από δασκάλους και μαθητές προηγούμενων χρόνων.

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα και σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής Νεροκούρου Χανίων.


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Παρουσίαση βιβλίου «Μ΄ένα καφασι μπύρες»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στα πλαίσια της δράσης της cine-Μαθήματα

σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κέδρος , τη Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης»

και το βιβλιοπωλείο «Το Βιβλίο» παρουσιάζει το νέο βιβλιο της Χανιώτισας συγγραφέα Νίκης Τρουλινού «Μ' ένα καφάσι μπίρες» (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ).

στο καφέ ΚΗΠΟΣ την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 στις 8:00 μμ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί :

Σταμάτης Φιλιππίδης και Γιώργος Σταθάκης

Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας

Μ’ ένα καφάσι μπίρες

Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Υπάρχουν γυναίκες που συστήνονται μέσα από τις αναμνήσεις τους. Εριέττα Ντάικου, κόρη του Ιωσήφ, σύζυγος του Στέφανου, μητέρα του Σήφη. Χρόνια τώρα, αφοσιωμένη στη ζωή κάποιων άλλων. Κι αυτή, περασμένα πλέον τα πενήντα, σκαλίζει σ’ ένα παλιό τετράδιο όνειρα, επιθυμίες, ερωτηματικά για όσα έζησε ή δεν μπόρεσε να ζήσει. Γι’ αυτήν τη φράση-αγκάθι που ξεστόμισε κάποια μέρα ο γιος της: «Τα δκά μου μυστικά, τα δικά σου ψέματα μαμά».

Σκόρπιες εικόνες, ανολοκλήρωτες πράξεις. Η παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη που μεγάλωσε, με τους πρώτους τουρίστες τότε να φωτογραφίζονται καμαρωτοί. Η οικογένειά της, η ανερχόμενη μεσαία τάξη. Οι περίφημες αποθήκες του πολυμήχανου πατέρα της που, μετά την επιστροφή του από τη Μακρόνησο, υγρό πυρ έκανε την μπίρα και κατακτούσε τον κόσμο στα πανηγύρια με καφάσια ολόκληρα. Η υποταγμένη μητέρα της, η χαμηλοβλεπούσα Σταθούλα, που έλαμπε στο βασίλειο της κουζίνας της, παρέα με τα καλογυαλισμένα έπιπλα και τα μαχαιροπίρουνα. Πάρτι, βερμούτ και χορός γιάνκα. Η δικτατορία και τα χρόνια που ακολούθησαν. Ο άντρας της, «καλή η προίκα της, ξάδερφε», δοσμένος στην επιστήμη και στην καριέρα του, που ποια χημεία ζωής κανόνιζε τόσα χρόνια τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις του. Ο Κρις Άντριου, ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής που μια υποψία έρωτα και βαθιάς φιλίας τους ένωσε. Ο νεαρός γιος της, με το τριμμένο μπλουτζίν και όσα δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να του εξομολογηθεί. Το μέλλον της και όσα θα τολμήσει πλέον να ζήσει.

Ο εξομολογητικός μονόλογος μιας γυναίκας, με φόντο τη νεότερη ελληνική ιστορία και μια κοινωνία που αλλάζει πρόσωπο.

24 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου

«Ιχνη Πολέμου»

Έκθεση φωτογραφίας με παράλληλη προβολή βίντεο

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στα πλαίσια της δράσης της cine-Μαθήματα και σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και την Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα Της Πόλης» παρουσιάζει τα

ΙΧΝΗ ΠΟΛΕΜΟΥ

Έκθεση φωτογραφίας και παράλληλη προβολή βίντεο του Παύλου Νεράντζη

Με στιγμιότυπα από αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, σε ζώνες συγκρούσεων.

Μεγάλο Αρσενάλι από 24 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου

Καθημερινά 10 με 2 το πρωί και 6 με 9 το απόγευμα Δευτέρα κλειστά

Εγκαίνια το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 7,30 το απόγευμα

«Ιχνη Πολέμου»

Εντός και εκτός των τειχών. Από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Κύπρο έως τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Από το 1977 μέχρι το 2007. Εν θερμώ, όπως τα κατέγραψε τότε ο φωτογραφικός φακός. Σήμερα, σαν κιτρινισμένες σελίδες ενός δημοσιογραφικού σημειωματάριου. Που δεν χάνουν, όμως, την αξία τους.

Ίχνη πολέμου. Ο οδυρμός της μάνας. Το κλάμα ενός παιδιού. Η απόγνωση του πρόσφυγα. Η ιαχή του μισθοφόρου. Η βία του οργισμένου πλήθους. Η ατέλειωτη αναμονή. Ο φόβος που σε παραλύει. Σε κάθε πόλεμο τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Όπως ίδιες είναι οι εικόνες βίας. Το κροτάλισμα ενός πολυβόλου. Η σύγκρουση. Το κενό ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Τα συντρίμμια. Η οδύνη της απώλειας.

Όσο κι αν η αλήθεια βομβαρδίζεται ολοένα και περισσότερο στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, η έρευνα στις σκοτεινές πλευρές των γεγονότων παραμένει πρώτιστη ανάγκη. Πόσο μάλλον που οι κάθε λογής προπαγανδιστές, αυτοί που μιλούν μονάχα για παράπλευρες ζημίες και «αόρατους πολέμους», υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Μια φωτογραφία, αληθινή, όχι η σκηνοθετημένη, διατηρεί τη δύναμή της. Η φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή, που καταγγέλλει τη βία, που αναδεικνύει τη δύναμη της ζωής και την ανθρωπιά δεν μπορεί να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Οι εικόνες πολέμου ξεθωριάζουν. Τα ίχνη θάβονται. Η λήθη είναι αναγκαία για να συνεχίσει η ζωή. Δίχως μνήμη, όμως, παραπαίουμε στο παρόν και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Οι φωτογραφίες είναι εκεί για να θυμούνται οι επόμενοι.

ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ (βιντεο)

Η αλήθεια βομβαρδίζεται (α΄και β΄ μέρος)

Στις ένοπλες συγκρούσεις το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Πριν από κάθε πόλεμο, οι ηγέτες έχουν ανάγκη από την κοινωνική συναίνεση. Για αυτό δεν διστάζουν να πουν ακόμη και ψέματα. Στην εποχή του κυβερνο-πολέμου και του πολέμου των δικτύων, η έκβαση ενός πολέμου δεν εξαρτάται πλέον τόσο από το πόσο σύγχρονα είναι τα οπλικά συστήματα, αλλά από το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι μηχανισμοί προπαγάνδας, πόσο μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα ΜΜΕ και να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη.

Το MIXER με τον Παύλο Νεράντζη αποκαλύπτει τα ψέματα των πολέμων στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, το Ιράκ, τις σκηνοθετημένες μάχες στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δύναμη της τηλεόρασης στο Βιετνάμ, το μυστικό της Τιμισοάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: