Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Cine – μαθήματα 2009-2010

Με την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς της δράσης μας cine-mathimata θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη και την συμμετοχή και να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε και φέτος.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης πριν από ένα ακριβώς χρόνο και μετά από 8 χρόνια παρέμβασης στο χώρο του παιδαγωγικού κινηματογράφου στην Κρήτη έκανε ένα βήμα ακόμα μέσα από την δράση cine-μαθήματα.

Ξεκινώντας από την αρχή της σχολικής χρονιάς και με την αγαστή συνεργασία εκπαιδευτικών και κινηματογραφικών φορέων κατορθώσαμε στο διάστημα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς να έχουμε ένα πλούσιο πεδίο εφαρμογής της δράσης μας.

Σημαντικοί αρωγοί σ΄αυτή μας την προσπάθεια στάθηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, η ΔΕΔΙΣΑ καθώς και μια σειρά από άλλοι εθνικοί αλλά και τοπικοί φορείς χωρίς την συνδρομή των οποίων θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση της δράσης.

Από τον πρώτο αυτό χρόνο της ολοκληρωμένης αυτής μορφής της δράσης μας καταφέραμε κατά κοινή ομολογία μια σειρά από απόλυτα επιτυχημένες παρεμβάσεις αλλά και από συνεργασίες τόσο με τοπικούς όσο και με υπερτοπικούς φορείς..

Είναι αλήθεια ότι με κόπο και μεγάλη προσπάθεια η δράση αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία ως μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της παρέμβασης στο χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας.

Η μεγάλη συμμετοχή στο σύνολο των δράσεων αλλά και οι προσδοκίες που αναπτύχθηκαν πέραν από το αίσθημα ικανοποίησης μας γέννησαν και αίσθημα ευθύνης για την συνέχεια και επέκταση της δράσης cine-Μαθήματα.

Έτσι συνεχίζουμε και φέτος την δράσης μας στον χώρο των οπτικοαουστικών στην εκπαίδευση..Ομάδα στόχου : οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναζητούν τρόπους να ακούσουν και να δουν προτάσεις σε δυο βασικά επίπεδα.

Α. Ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά. Ταινίες με θέματα όπως η λειτουργία της κοινωνίας, η ιστορία, οι τέχνες, η οικολογία, ο πολιτισμός. Ταινίες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές σ΄ αυτά τα ζητήματα και να τους εκπαιδεύσουν έτσι ώστε να είναι καχύποπτοι και δύσπιστοι θεατές και, τελικά, υποψιασμένοι πολίτες.

Β. Βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιγνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Με βάση τα παραπάνω σχεδιάζουμε :

α) Διοργάνωση προβολών ταινιών παιδαγωγικού κινηματογράφου για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο.
β) Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η οπτικοακουστική αγωγή στην εκπαίδευση» (Φεβρουάριος 2010 συνεργασία με ΙΟΜ και safari internet)
γ) Διοργάνωση προβολών και εκδήλωσης σε συνεργασία με το emotion pictures (Φεστιβάλ ταινιών ατόμων με ειδικές ανάγκες)
δ) Διοργάνωση εργαστηρίων με ειδικούς του κινηματογράφου οι οποίοι θα βοηθήσουν δασκάλους – καθηγητές – μαθητές ώστε να μπορούν να εκφραστούν με οπτικοαουστικά μέσα.
ε) Οργάνωση δράσης με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην παραγωγή ταινίας είτε photo – show πάνω σε συγκεκριμένη θεματική.
ζ) Κινηματογραφικά Αφιερώματα με σπάνιες ταινίες.
η) Αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
θ) Έκθεση Κινηματογραφικής Αφίσας και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
ι) Επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με την υποστήριξη σκηνοθέτη ο οποίος θα δίδει βασικά μαθήματα γύρω από την κινηματογραφική παραγωγή.


Αναλυτικά για τα παραπάνω θα ενημερώνεσθε με σχετικά δελτία αλλά και μέσα από τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Cine-Μαθήματα
Ιδέα - Σχεδιασμός – Υλοποίηση :
• Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Συνδιοργάνωση :
• Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
• Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων
• Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων
Με την Συνεργασία των:
• Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
• Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών Μέσων
• ΔΕΔΙΣΑ
• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους Ολυμπίας
• Νεανικό Πλάνο
• Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
• Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Την υποστήριξη των:
• Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών Πάτρας
• Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων
• Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων
• http://www.pyxida.gr
Και μια ομάδα σκηνοθετών και ειδικών του κινηματογράφου οι οποίοι θα συνεργαστούν στις εκπαιδευτικές δράσεις.
Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση (Καθημερινά 11:30-13:30 στο 6974739122)

Για την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: