Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διατηρώντας τη φρεσκάδα του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ετοιμάζεται φέτος για την 12η διοργάνωσή του. Νεανικό, καινοτόμο, δυναμικό, ανεξάντλητο σε ιδέες και πρωτοβουλίες, περιμένει τους χιλιάδες φίλους του με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων. Κινηματογραφιστές, θεσμικοί παράγοντες του σινεμά και της εκπαίδευσης και περί τους διακόσιους νέους από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή του Πύργου, όπου συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και παιδιά από το νομό Ηλείας.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα (5-12 Δεκεμβρίου) θα γίνει στον Πύργο, ενώ την προφεστιβαλική εβδομάδα (28 Νοεμβρίου- 4 Δεκεμβρίου) μια πληθώρα αφιερωμάτων, παράλληλων εκδηλώσεων, εργαστηρίων κλπ. θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα
Θα διαγωνιστούν 13 ταινίες μεγάλου μήκους, 13 ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και 13 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, σε φορμά 35 mm. Επίσης, από φέτος δημιουργείται το τμήμα DIGI Olympiafestival με ψηφιακές ταινίες.
Οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν ταινίες από όλες τις ηπείρους, να συζητήσουν με τους δημιουργούς τους και να σχηματίσουν γνώμη τόσο για τα διεθνή κινηματογραφικά ρεύματα, όσο και για τη ζωή και τα όνειρα των νέων σ’ αυτές τις χώρες.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις
1. Κινηματογραφικά αφιερώματα
o Νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί – μεγάλες παραδοσιακές σχολές: Οι αισθητικές τάσεις στο animation στη Ρωσία.
o Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο: Βέλγιο και Γαλλία.
o Τα παιδιά και οι νέοι στην παλαιά και στη σημερινή Κίνα.
o Τα παιδιά και οι νέοι σήμερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
o Παραβατικότητα: Οι νέοι αρνούνται την κοινωνία ή η κοινωνία τους νέους;

2. CINE-μαθήματα. Προβολές ταινιών, αναλύσεις, εργαστήρια.

3. Μαθήματα στο σκοτάδι. Παρουσιάσεις εργαστηρίων για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον κινηματογράφο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

4. Θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους τώρα! Ανάπτυξη της παραγωγής και στήριξη της διανομής σήμερα! Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει ημερίδα με το παραπάνω θέμα στο οποίο παρουσιάζει εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα και την τεράστια χρησιμότητα της θεσμοθέτησης και στη χώρα μας – όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες – του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Θα υπάρξουν εισηγήσεις από στελέχη του Φεστιβάλ καθώς και από Έλληνες και ξένους επαγγελματίες και θεσμικούς παράγοντες.

5. Η Ηλεία Πανευρωπαϊκό Κέντρο για τη Νεανική Οπτικοακουστική Έκφραση και Δημιουργία. Τα στελέχη του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα παρουσιάσουν σε ξένους ειδικούς το σχέδιο του «Πανευρωπαϊκού Κέντρου για την Νεανική Οπτικοακουστική Έκφραση και Δημιουργία» με έδρα τον Πύργο Ηλείας και θα προσδιορίσουν τον τρόπο συνεργασίας.

6. Εκθέσεις- μουσικές και θεατρικές παραστάσεις –εργαστήρια – δρώμενα – εκπλήξεις.

Η 9η Camera Zizanio
Παράλληλα με το 12ο Φεστιβάλ διοργανώνεται και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.
Στην 9η διοργάνωσή της η Camera Zizanio καθιερώνεται σαν η σημαντικότερη εκδήλωση της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας και έκφρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι συμμετοχές ταινιών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 350 αγγίζοντας νέα ρεκόρ. Παράλληλα οι καινοτομίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών θα είναι ένα από τα δυνατότερα σημεία της φετινής διοργάνωσης. Μικτές ομάδων ομάδες νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποιώντας το ίντερνετ με καθημερινά δημοσιεύματα στο blog, βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις θα δώσουν μια παγκόσμια διάσταση στη διοργάνωση. Οι διαγωνιζόμενες ταινίες θα προβάλλονται ταυτόχρονα και ιντερνετικά! Και για πρώτη φορά φέτος τα κινηματογραφικά εργαστήρια, που αποτελούν από το ξεκίνημα βασικό κορμό της διοργάνωσης, περνούν σε νέα διάσταση: παιδιά (από τη Ρουμανία) θα διδάξουν κινούμενο σχέδιο σε ομηλίκους τους στην Ελλάδα!

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.olympiafestival.gr/
http://www.neanikoplano.gr

και στα τηλέφωνα 2108664470 (Αθήνα) και 2621081172 (Πύργος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: